Com obtenir una visa de nòmada digital a Espanya

El desenvolupament de les tecnologies de telecomunicacions ha transformat dràsticament el mercat laboral: cada vegada hi ha més persones que treballen remotament des de qualsevol part del món. A més de la comoditat, això us permet comptar amb tarifes elevades. Per treballar des d'un altre estat, cal legalitzar al seu territori, i Espanya no és una excepció en aquest sentit. El lideratge del país del sud d'Europa va respondre a les necessitats de les persones de manera oportuna, oferint l'oportunitat d'obtenir un visat de nòmada digital el 2023. Els titulars d'aquest document poden viure i treballar legalment al país de forma remota. Es tracta d'una visa de nòmada digital a llarg termini, per obtenir-la, heu d'aclarir alguns detalls.

Qui és un nòmada digital?

En les realitats modernes, l'expressió "on vas néixer, allà vas ser útil" ha deixat de ser rellevant. Gràcies a Internet, la gent té l'oportunitat de treballar des de qualsevol part del món, per això només cal saber com obtenir una visa de nòmada digital. La necessitat d'emetre aquest document sorgeix per a especialistes de diverses professions:

 • Programadors;
 • dissenyadors de maquetació;
 • dissenyadors web;
 • gestors de projectes;
 • Especialistes en SEO.

Aquesta llista no és en absolut exhaustiva, i podeu afegir altres empleats que només necessiten un ordinador portàtil i Internet de banda ampla per exercir les seves funcions. Aquesta forma d'ocupació va aparèixer fa relativament temps, però el fenomen més popular es va produir durant la pandèmia de COVID-19, quan milions de persones a tot el món es van veure obligades a treballar des de casa a causa de la quarantena. Aquesta manera de treballar va resultar ser molt demandada, de manera que molta gent es va negar a treballar en el mode anterior fins i tot després del final del coronavirus. A més, es traslladen a un altre país i treballen des de l'estranger. Així, poden triar llocs amb un clima més còmode i una vida més barata (a l'hora de triar una ubicació, es té en compte el cost del lloguer de béns immobles, aliments i altres factors).

 

Avantatges d'una visa de nòmada digital

La popularitat d'aquest document creix cada any, cosa que no sorprèn, perquè el seu propietari rep tota una sèrie d'avantatges:

 • la possibilitat d'obrir un compte en un banc estranger;
 • augmentar les possibilitats d'obtenir un permís de residència;
 • la possibilitat d'obtenir la nacionalitat espanyola;
 • Simplificar el procés d'estudis a l'estranger.

L'inconvenient és que no es permet treballar al país d'acollida amb aquest document, només es pot treballar a distància.

 

Impostos per a nòmades digitals

La popularitat del treball en altres països també s'associa al desig d'evitar la càrrega fiscal, però fins i tot aquests especialistes hauran de pagar impostos sobre la renda, en cas contrari s'enfronten a grans multes. Per evitar mesures administratives, cal entendre la condició de resident fiscal, és a dir, cal determinar en quin estat pagarà impostos. A més de la residència fiscal, és important decidir la font d'ingressos. Si parlem dels ingressos dels individus, es poden classificar en locals i estrangers. En el primer cas, parlem d'ingressos a l'estat on la persona física figura com a resident fiscal. Els ingressos estrangers es distingeixen pel fet que la seva font es troba en altres països. És crucial entendre aquestes diferències, ja que la tributació dels diferents tipus de rendes presenta diferències significatives. Els impostos sobre la renda local només es paguen a la tresoreria de l'estat en què la persona figura com a resident fiscal. Un altre estat també pot reclamar una part dels ingressos estrangers.

A causa d'aquesta característica, és extremadament important evitar la doble imposició, però per a això cal conèixer les particularitats de la legislació dels dos països. Si no és possible entendre les complexitats legals pel vostre compte, gràcies als serveis de professionals de despatxos especialitzats, podeu complir tots els requisits de la llei i evitar la fiscalitat duplicada.

 

Permís de residència nòmada digital

Traslladar-se a una ciutat espanyola per treballar a distància atrau amb un clima càlid, menjar deliciós, una varietat de béns arrels per a tots els gustos i pressupostos, així com l'estat de dret. Segons les lleis d'aquest país del sud d'Europa, els estrangers de països que no són membres de la Unió Europea poden obtenir un permís de residència sota el programa de visats no lucratius. En aquest cas, la residència és possible fins i tot si el sol·licitant de visat demostra ingressos passius en un altre país. Aquest tipus de visat exclou la possibilitat de treballar a Espanya, però és possible treballar a distància. El document s'expedeix per 1 any amb possibilitat de renovació, per obtenir-lo, el sol·licitant ha d'abonar 140 euros.

 

Requisits del sol·licitant de visat

Per beneficiar-se del document, el sol·licitant ha de complir una sèrie de condicions. Els requisits per obtenir una visa de nòmada digital a Espanya són els següents:

 • L'ingrés mínim confirmat és de 2151 euros.
 • Disponibilitat d'evidències documentals del compliment de comandes per a clients estrangers: podeu proporcionar un contracte laboral o altres documents.
 • Acreditació documental de qualificacions i 3 anys d'experiència laboral: podeu proporcionar un diploma, un contracte laboral, demostrar projectes finalitzats.

A Espanya , les condicions per a un visat de nòmada digital també inclouen tenir una assegurança mèdica i no tenir antecedents penals durant 5 anys abans de la data de sol·licitud. Si sol·liciteu un document en altres països, el termini serà diferent, així com altres requisits.

Si un autònom té previst anar a Espanya no sol, sinó amb la seva família, a la llista anterior de requisits, s'afegeix una prova documental dels ingressos del cònjuge (no haurien de ser inferiors al 75% del salari mínim al país, de moment és de 875 euros al mes). Per cada membre addicional de la família, els requisits salarials s'incrementen en un 25%.

 

On sol·licitar-ho?

Es pot sol·licitar un document a partir de l'1 de gener de 2023, però fins ara només es pot fer a Espanya. La ubicació de l'aplicació depèn del temps que vulgueu obtenir el visat. Si el període d'estada a l'estat no supera 1 any, en aquest cas cal sol·licitar-ho amb una sol·licitud i els documents recollits a una de les oficines del servei consular d'Espanya. Un visat d'un any exclou la possibilitat de realitzar qualsevol gestió migratòria. Si el període d'estada és de fins a 3 anys amb possibilitat de pròrroga, la sol·licitud es presenta a l'Oficina d'Immigració (Departament d'Estrangers), després de la qual cosa cal sol·licitar un visat i un permís de residència "targeta de residència (TIE").

Si el sol·licitant preveu obtenir un permís de residència de fins a 3 anys, s'ha de dirigir a l'Oficina d'Estrangeria (UGE). Independentment del lloc d'aplicació, la llei de suport a l'ecosistema d'empreses en desenvolupament fa que l'obtenció d'aquest document sigui un procediment bastant senzill i comprensible, tot i que a causa del fet que la llei es va aprovar fa relativament poc, el procés de registre no s'ha treballat completament.

Visa de nòmada digital per a russos

Els ciutadans russos han començat a treballar massivament a distància i molts d'ells s'estan traslladant a l'estranger per treballar, fins i tot a Espanya, ja que el país europeu crea condicions favorables per al treball i l'oci. El 2022, 2.3 milions de persones van abandonar el nostre país per treballar a distància, segons aquest indicador, Rússia ocupa el tercer lloc després dels Estats Units i el Regne Unit i, amb el pas del temps, el nombre d'aquestes persones només augmenta.

Val la pena assenyalar que recentment, a causa de les sancions contra el nostre país, s'ha tornat molt menys habitual donar visats a Espanya als russos. El procés va acompanyat de retards burocràtics, diversos obstacles o, simplement, negativa sense explicació. A aquesta situació s'enfronten les persones que reben un document pel seu compte, però també hi ha una opció alternativa. És molt més fàcil obtenir aquest document amb l'ajuda d'un intermediari, una empresa que proporciona serveis de consultoria, recopila, executa i envia documents. El client només ha d'obtenir un visat preparat i anar a Espanya per treballar a distància des de l'estranger. Aquest mètode és molt més barat, còmode i ràpid, de manera que la majoria d'autònoms i especialistes en TI l'utilitzen. En qualsevol cas, serà més econòmic que fer els tràmits pel teu compte.